16:18:48
Det nya gymnasiet.
Det nya gymnasiet innebär bland annat (lite lätt förklarat) att man antingen får välja mellan yrkesstudier (ej förberedande till högskola) eller studieförberedande studier.
6 studieförberedande program kommer finnas (media försvinner helt tex) och ca 12 yrkesförberedande.
Detta kommer gälla för nästa grupp som kommer in på gymnasiet (år 2011). Jag slipper det nya systemet eftersom jag tillhör den sista gruppen som tillhör det gamla gymnasiet.
Skulle man på något sätt behöva komplettera sina betyg för att få komma in på högskolan, tex om man inte läst en viss kurs eller gått ett yrkesförberedande program, så hamnar man i en ny grupp vid intagning för högskolan.
Det finns tre intagningsgrupper numera. En för dem som gjort högskoleprovet, en för dem med godkänd gymnasie utbildning (senare endast dem som läst ett av dem 6 studieförberedande programmen, som sagt ovan) och en grupp för dem som kompletterat.
Det blir kompletteringsgruppen som har svårast att komma in.
Ett exempel på det är en nyhetssändning som var på TV4 härom dagen.
En tjej som kompletterat sina betyg på komvux (gymnasieskolan för vuxna) hade pluggat upp sina betyg till MVG i nästa alla ämnen. Hon drömmer om att bli läkare och måste därmed komma in på högskolan. Men eftersom hon har kompletterat sina betyg hamnar hon i den tredje lilla gruppen - kompletteringsgruppen. Och hon kom inte in på högskolan.
Hon kämpade för att komma in där hon ville för att kunna bli det hon ville. Men fick inte komma in för att hon av någon anledning fick jobba upp sina betyg.
Kompletteringsgruppen är den sista gruppen som blir antagna om det finns platser kvar.
Jag har inte vetat vad jag velat gå för program innan. Tills nu. Nu läser jag på handel och administration.
Det kan bära eller brista och är ett osäkert kort från min sida. Jag kan vara riktigt dålig på det här eller riktigt bra. Jag vet inte, för jag vet knappt vad det innebär.
Risken finns att jag ångrar mig, eller saknar kurser för att läsa vidare senare. Och just nu håller jag och min Studievägledare på med att på något sätt få med så många kurser som möjligt så att jag inte missar något ämne som man behöver för att kunna komma in på de vanligaste yrkeslinjerna på högskolan. Troligtvis kommer jag sakna något ämne ändå.
Då måste jag komplettera för att kunna läsa vidare. Och då kanske jag inte kommer in - hur bra jag än är.
Det nya gymnasiet kommer bli dåligt. Helt säkert. Det tror jag verkligen.
Man måste som 16-17 åring veta nästan exakt vad man ska bli och vilket program och ev. vidareutbildning man måste plugga igenom för att bli det. För om man inte vet det, så måste man kanske plugga om eller komplettera, och då kan det ta år och onödigt mycket studerande innan man (om man nu har tur) kan komma in på det man vill.
Enligt mig, så säger den nya varianten av gymnasiet att:
- vi inte får göra misstag.
- Vi inte får ångra oss.
- Vi som barn helst ska kunna fatta livsavgörande beslut.
- Om livet på något sätt är/varit/blir svårt för en eller dyligt så försvåras chansen till utbildning på en högre nivå.
- Man får inte heller vilja bli något annat eller något mer i sitt liv, utan att det kan bli som nämnt ovan.
Så för att man är född i en svårt familjesituation som hindrar ens studier, för att ens liv tar nya riktningar, man får nya mål eller för att man inte riktigt vet vad man vill göra med sitt liv. Så finns det en risk att man inte kan utbilda sig till det man vill.
Dessutom så är det som bekant väldigt svårt att få jobb utan gymnasieutbildning.
Så 16-17åring kan man inte i heller vänta med att bestämma sig, för chansen för jobb (så man kan försörja sig) är liten.
Och då kan utgiften socialbidrag bli större för staten, istället.
Är det bara jag, eller är det inte lite tvetydligt?
Lite dumt och tillochmed lite emot det Sverige står för?
Säg din åsikt!
//
Wivica
(Jag kan inte lova att denna information är 100% säker. Det är så här jag har fått det förklarat för mig.)
