2010-12-22
10:33:00

Tips för att få ihop julen.

Med tanke på all uppståndelse kring att allt fler söker bidrag under jul, tänkte jag lägga ut lite tips och råd som jag och min stora familj använder oss av, (eller tja, de kanske blir lite tvingade av mig, men de vet om att det funkar också, haha).

  • Köp julklappar tidigt. Jag månadshandlar och varje gång jag är och storhandlar kollar jag på leksakerna, kläderna, 10-kronos sakerna och andra extra pris butikerna kan ha. Jag börjar nästan direkt efter jul med att göra detta, och sparar allt i en flyttlåda fram tills jul.
  • Lägg ihop julklappar med andra. Är det något större, dyrare som du vill ge bort till någon i julklapp? Fråga då runt med dem som står personen i fråga nära om de också skulle vilja lägga ihop till den julklappen. Då blir det billigare desto fler det är men ändå samma julklapp.
  • Köp julskinkan tidigt. Ja detta kan ju verka bisarrt, men varje krona är en krona. Julskinkan skjuter i höjden när vi närmar oss jul. Detta året köpte vi 2 julskinkor redan i mitten av november och har sparat in ca 200kr. Det gör skillnad.
  • Lägg upp en strategi för hur julklappsgivandet ska vara. T ex så gör jag och min familj så att julen kretsar kring barnen (de under 18år) och det är också de som får flest julklappar. Vi ger något symboliskt eller nödvändigt till varandra - men resten går till barnen. Det sparar pengar och man får mindre julklappar som man egentligen inte använder sedan.
  • Gör dina egna julklappar. Detta uppskattas mer än du tror. Internet ger oss idag enorma möjligheter att göra/designa egna saker billigt och enkelt. Skriv en dikt som handlar om just den personen eller gör ditt eget fotoalbum och ge bort.
  • Uppmuntra barnen till att ge julklappar som de gjort eller sparat till själva. Då lär barnen sig att ge och ta och kan dessutom ha roligt under tiden då de gör julklappar till andra. Det är alltid kul att smussla med klappar... Men det får aldrig bli ett tvång för ett barn. De ska vilja ge och ha en tanke bakom, annars blir inte givandet något fin och kul utan något jobbigt - alltså vi lägger över julstressen på dem.
  • Dela på matkostanderna. Är ni många vuxna som firar jul så dela på kostnaderna för mat. Man kan dela upp de olika sorternas mattyperna på olika personer. Vi gör så detta året att jag tar all frukt och godis, samt en julskina och min mamma och hennes man resten av maten. Dela upp det på hur mycket inkomster de olika personerna har så att allt rättvist.
  • Pengarna ska räcka även efter jul. Så planera därför upp varje krona i förväg. Vad har du före jul - vad har du efter jul? Klarar du dig på det? Gör inte misstaget som så många andra gör, räkna alltid bort alla räkningar INNAN du räknar ut vad du har att klara dig på.
  • Köp inte onödiga saker - skjut upp det till nästa månad. Hoppa över att fylla på skåpen med extra schampoo etc. Fokusera alla pengar på julen, maten och julklapparna.

Jag vet hur det är att sitta och läsa sånna här tips och följa varje punkt intill döden och ändå känna att det inte gör någon skillnad alls. Men efter några år så kommer det ge mer resultat och det är bättre än ingenting.

Lycka till!
//
Wivica
2010-12-21
18:29:06

Jul - en tid att söka hjälp och tröst.

På fredag är det jul. Helt otroligt fint känns det som idag, för mig.

Det har varit mycket på nyheterna om att allt fler familjer måste söka julbidrag från MajBlomman och Kyrkan osv.
Barnfamiljer i Sverige har inte råd att fira jul längre.
Beror det på finanskrisen som varit?
På den nya regeringen?
På att svenskar köper mer än någonsin och därmed är mer slösarktiga?

Eller beror det på att nu vågar vi fråga mer?


Jag vet inte, och jag tror inget i heller..

Vad tror ni?!

Men vår familj har många gånger fått söka bidrag inför jul både på socialen och från kyrkan.
Inte för att vi är fattiga eller för att vi inte har några pengar till mat och kläder. Utan för att vi inte har råd
med allt det som är utöver vardagen, allt det där speciella.

I år ansökte jag själv (eftersom jag bor själv med min syster). Och det gjorde skillnad. Inte enorm skillnad,
men det ökade mina odds mycket. För andra gör det enorm skillnad.

I år är jag nöjd.
Hela året har jag kämpat för denna julen.
Första julklappen handlade jag i början på sommaren.
Och jag har sparat pengar och lagt ihop presenter med andra.


Jag tror att julen ger oss tid, ro och mod att söka den hjälp och tröst som vi egentligen behöver.
Resterande året är som en lång överdrift av hjältedåd att vi bara MÅSTE klara av allt hela tiden.

Jag vill önska er alla en riktigt, riktigt God Jul och ett mycket bättre Nytt år!
Vi förtjänar alla det!

Säg din åsikt!
//
Wivica